Kindertijd - Moeite met ‘mens’ zijn

Als kind was ik al heel idealistisch, filosofisch, en spiritueel aangelegd. Ik had moeite met ‘mens’ zijn en droomde het liefst overal bij weg. Het ervaren van emoties en daaraan toegeven, vond ik heel lastig. Aan bijvoorbeeld verliefdheid en angst kon ik me maar moeilijk overgeven. Vol liefde en zachtheid kon ik naar de wereld kijken, maar waarom was is dan zo hard voor mezelf?

Het kleine meisje in mij voelde de emoties van anderen sterk aan. Als mijn aandacht naar een persoon werd getrokken, voelde ik het verdriet, de pijn, en de eenzaamheid. Het was te intens en ik kon het niet van me afschudden. Wat moest ik hiermee? Het leidde me af en deed me pijn.  

Ondanks dat ik dit niet wilde voelen, bracht het me ook een sterk innerlijk weten. Antwoorden op vragen wist ik zonder daar eerder iets van gehoord of gelezen te hebben. Wat voor mij logisch en helder was, bleek voor een ander niet zo te zijn. Waarom ervaarde anderen de dingen niet zoals ik?

Er schuilde een bepaalde eenzaamheid in het ervaren van helder voelen en helder weten. Het gaf me het gevoel dat ik niet begrepen werd en dat ik niet op mijn plek was in de omgeving waarin ik opgroeide. 

Pubertijd - Mijn tweede kans

Op mijn zestiende werd ik ernstig ziek. Na maanden van hoofdpijn en vermoeidheid, belandde ik op 2 februari 1999 op één van de operatietafels in het LUMC om acuut een hersenabces ter grootte van een grapefruit te laten verwijderen. 

Die ochtend was ik opgestaan met tintelingen in mijn handen en benen. Dit bleken later uitvalsverschijnselen te zijn geweest. Na een ochtendbezoek aan de huisarts, een bloedtest in het laboratorium, een dag lang bij oma op de bank te hebben geslapen, en na mama haar werk nog eens de hele dag op de bank thuis te slapen, leek het mijn moeder verstandig dat ik wakker werd om 21.00. Ik moest tenslotte ‘s nachts ook nog een goede nachtrust krijgen. 

Toen ik wilde opkomen van de bank bleek de rechterkant van mijn lichaam al te zijn uitgevallen en kon ik niet meer praten. Vanaf dat moment was er paniek. Een uur later werd ik door de ambulance naar het LUMC gebracht. 

Die nacht was het abces gesprongen, verzoop het mijn hersenvliezen en was mijn overlevingskans nihil. 

Na acht dagen in coma te hebben gelegen, een tweede operatie te ondergaan, drie maanden ziekenhuis, fysiotherapie, logopedie, en zes maanden met infuus en medicatie thuis te zijn geweest, werd ik gezond verklaard (met uiteraard twee jaar na controles). 

Vanaf het moment dat ik mijn ogen opende na mijn coma en bewust was van wat er was gebeurd, was ik alleen maar bezig met mijn toekomst. Ik moest herstellen! Ik had een tweede kans gekregen en die moest ik gaan waarmaken! 

Blijkbaar was het mijn tijd nog niet. Het gevoel dat ik hier op aarde mocht blijven omdat ik nog wat te doen had, heeft me tot kort achtervolgt. Het is de drijfkracht geworden achter mijn herstel. Alles waarvan ik dacht dat het me zou tegenhouden mijn missie te vinden, ben ik gaan onderdrukken. Ik wilde leven en mijn missie vinden en daarvoor moest ik zo snel mogelijk sterk en onafhankelijk zijn. 

Pijn, angst, verdriet, dat waren niet de emoties die me zouden ondersteunen in mijn herstelproces en zoektocht naar mijn missie. Ook de emoties van anderen kon ik er niet bij hebben. Ik stompte totaal af. Zelfstandigheid en onafhankelijkheid werden doelen op zich, niet wetende dat ik hiermee een overlevingsmechanisme aan het bouwen was van controle, perfectionisme, prestatiedrang. 

Studententijd - (over)Leven!

Ik studeerde, werkte, had een groot sociaal leven en ging veel uit. Aan de buitenkant leek het alsof ik als een ‘normale’ twintiger leefde, maar van binnen voelde ik me altijd moe, zwak of ziek. 

Continu ging ik over mijn grenzen. De aanslag van het abces en de twee operaties op mijn energieniveau was funest.  

Op mijn zesentwintigste ging het zijn eerste tol eisen. Ik kreeg een eetstoornis. Alles wat ik kon vinden om te eten, ging erin. Ik stond ‘s nachts op om eerst de kaas uit mijn koelkast op te eten om vervolgens naar de benzinepomp te lopen om zakken chips, chocolade repen en de resterende broodjes van de dag ervoor op te kopen. In drie maanden tijd kwam ik 20 kilo aan. 

Door streng voor mezelf te zijn en alles aan te pakken om af te vallen, is het me gelukt om weer op mijn gewicht te komen. Ik ging gewoon verder met mijn oude vertrouwde overlevingsmechanismen. Ik studeerde af en kwam aan het werk bij een grote semi-overheidsorganisatie. In 5 jaar tijd had ik me in 4 functies opgewerkt en deed ik de 2-jarige interne opleiding tot arbeidsdeskundige in 2018.

Burn-out - De verbinding kwijt

Op een ochtend in juni 2021 kon ik letterlijk mijn bed niet meer uit. Fysiek en mentaal was ik totaal uitgeput. Een burn-out? Dat zou mij toch niet overkomen! 

Mijn overlevingsmechanismen hadden ervoor gezorgd dat mijn lichaam het roer overnam. Ik verloor het gevoel van controle en zelfstandigheid, en ik moest me overgeven en om hulp vragen.

Tijdens mijn 2-jarige interne opleiding had ik uitvalsverschijnselen in mijn handen en armen, constante hoofdpijn, overgevoeligheid en voelde ik me gejaagd. Op dat moment hadden mijn overlevingsmechanismen nog de overhand, dus negeerde ik alle signalen van mijn lichaam. 

Nu realiseerde ik me dat ik moest gaan luisteren. Ik werd door mijn lichaam verplicht om rust te nemen en langzaam kwam het besef dat ik mijn leven moest veranderen. Ik wist dat ik de verbinding met mezelf totaal kwijt was. Iets wat achteraf gezien mijn lichaam continu aan gaf. Wederom ging ik een herstelproces in. 

Volwassen - De verbinding herstellen

Mijn herstelproces ging dit keer over het doorbreken van mijn overtuigingen en  overlevingsmechanismen. Dit kon ik alleen door mijn trauma’s te doorleven en mijn onderdrukte emoties te doorvoelen. 

Dit besef kreeg ik echter pas in april 2022 tijdens mijn deelname aan een retreat op Ibiza. Daar werd ik geconfronteerd met andere vrouwen die allemaal hun eigen thema’s hadden. De spiegel kwam letterlijk tijdens een vrouwencirkel waarin elke vrouw zich een spiegel moest voorhouden en vertellen wat ze zagen. 

Overtuigd van mijn eigen masker, vertelde ik mijn verhaal. Een verhaal over een vrouw die haar burn-out had overwonnen en geleerd had van haar manier van leven. De echte spiegel werd pas voorgehouden toen een andere vrouw haar thema vertelde. 

Zij was samen met haar moeder naar het retreat gekomen en had twee jaar daarvoor de diagnose gehad van een chronische aandoening. Ze was lelijk toegetakeld door ingrepen die ze had ondergaan en was vooral boos, gefrustreerd en verdrietig. 

Zij was mijn spiegel. In haar zag ik niet alleen mezelf van 10 jaar geleden, maar ook werd ik geconfronteerd met de relatie die ik had met mezelf, met mijn moeder, en met vrouwen in het algemeen.  

Zoals je misschien al verwacht, was ik doordrenkt van mannelijke energie. Overmatige controledrang, presteren, bewijzen, onderdrukken, en altijd maar doorgaan, dat waren mijn leven lang de krachten waarop ik kon overleven. De zachtheid en het verzorgende van vrouwelijke energie voelde als kind al als zwakte. De creativiteit en het vermogen om te creëren was ik al snel verloren. Ik bleek dit te hebben vernietigd op het spoor waar mijn sneltrein jarenlang gehaast overheen reed. 

Mijn moeder is de belichaming van die vrouwelijke energie en zat me onbewust enorm in de weg. Daar waar ik zelfstandig wilde zijn, probeerde zij me aan alle kanten te verzorgen en te helpen. Net als de vrouw en haar moeder op het retreat, zag ik de complexe relatie die ik met mijn moeder had en de rol die ik daarin had. 

Op het retreat werd ik niet alleen geconfronteerd met de relatie die ik met mijn moeder had, maar ook met de vrouwelijke energie die het retreat belichaamde. Na een paar dagen ging ik me zelfs fijn voelen met al die mooie vrouwen om me heen. Ik kreeg het inzicht dat ik me verloren voelde als ik niet zelfstandig en onafhankelijk was, en dat de prestatiedrang niet voor mezelf was maar vooral naar de buitenwereld gericht. Ik besefte me dat ik mijn hele leven niet eerlijk naar mezelf ben geweest en dat ik niet een beetje de verbinding met mezelf kwijt was, maar volledig van mijn pad was geraakt. 

Van burn-out naar breathworkcoach

Tijdens één van de sessies van het retreat maakte ik kennis met breathwork. Het kwam letterlijk bij mij binnen. Ik durfde mij over te geven en kon loslaten wat mij al die tijd blokkeerde. Het gaf mij inzichten en ik maakte kennis met de zachtheid die ik altijd al in mezelf had. 

Dit was het! Hier moest ik iets mee doen. Ik wist dat ik niet de enige was die de verbinding met zichzelf was verloren. De zoektocht naar mijn missie kreeg meer duidelijkheid. 

Breathwork gaf mij het inzicht dat ik vrouwen zoals ik mag ondersteunen in hun proces om belemmerende overtuigingen en overlevingsmechanismen te doorbreken om zo de verbinding met zichzelf te herstellen. 

Bij thuiskomst van het retreat ben ik gelijk op zoek gegaan naar een goede opleiding tot breathworkcoach waarbij traumaverwerking centraal staat en mijn visie op het helingsproces terug komt. Ik geloof er namelijk in dat je alleen kunt helen wanneer je door de pijn heen gaat en erkenning geeft aan dat wat is. Ik vond visie terug bij Lars Faber in de jaaropleiding The Wounded Healer en startte nog geen drie weken later met de opleiding. 

Tijdens de opleiding heb ik zoveel geleerd en mogen releasen. Mijn proces van verwerking liep over in een proces van persoonlijke groei en ondernemerschap. Ik heb mijn innerlijk kompas weer geijkt, de compassie naar mezelf vergroot, en terug op mijn pad gekomen.

De weerstand tegen vrouwelijke energie is veranderd in zachtheid en de creatie van Inner Compassion Community. Een bedrijf waarin ik mijn kwaliteiten als coach, trainer, arbeidsdeskundige, breathworkcoach en ervaringsdeskundige kan inzetten om mijn bijdrage aan een mooiere wereld te leveren.